Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019

The eyes of my mother


The eyes of my mother


Η σκηνοθετική αλλά και σεναριακή πρώτη δουλειά του σκηνοθέτη Nicolas Pesce το 2016 με το The eyes of my mother, για τους λίγους που είχαν την τύχη να δούνε την ταινία του στο 2016 Sundance Film Festival, ήταν γροθιά στο στομάχι και ένα κινηματογραφικό ταξίδι στα σκοτεινά μονοπάτια ενός για τα καλά πειραγμένου μυαλού.


Μια οικογένεια από την Πορτογαλία, μετακομίζει στην Αμερική όπου ασχολούνται πλέον με την εκτροφή ζώων και συγκεκριμένα με αγελάδες στην απομακρυσμένη φάρμα τους. Η μητέρα, μια επιτυχημένη χειρουργός ματιών στην χώρα της, μπορεί τώρα να μαζεύει αυγουλάκια από τις κότες και σκατά από αγελάδες, όμως δεν έχει ξεχάσει την παλιά της τέχνη και διδάσκει στην μικρή κόρη της Φραντσέσκα, την τέχνη/επιστήμη του πως να αποκεφαλίζεις γελάδια και να τους βγάζεις τα μάτια πάνω στο τραπέζι της κουζίνας. Μάθε τέχνη κι’ αστηνε. Ευτυχώς η ταινία είναι ασπρόμαυρη με άριστη χρήση του συγκεκριμένου φίλτρου και δεν θα βγάλετε τα σωθικά σας.


Ένα πρωινό όπου ο πατέρας βρισκόταν στην δουλειά,
επισκέπτεται την φάρμα ο Τσάρλι, ένας πωλητής, ο οποίος με περίσσεια ευγένεια ζητά να κάνει πιπί στην τουαλέτα του σπιτιού. Ο Τσάρλι αποδεικνύεται ότι είναι παράφρων δολοφόνος, με αποτέλεσμα να πολτοποιήσει το κεφάλι της μαμάς μέσα στην μπανιέρα, με την μικρή Φραντσέσκα λίγα μέτρα πιο πέρα να γίνεται μάρτυρας του αποτρόπαιου αυτού σκηνικού. Ο μπαμπάς επιστρέφει και ακινητοποιεί των Τσάρλι αλλά δεν τον σκοτώνει και τον αφήνει στα χέρια της μικρής του κόρης, να κάνει ότι θέλει με αυτόν. Κάπου εδώ ουσιαστικά ξεκινά η ταινία όπου μας δείχνει το ψυχισμό της Φραντσέσκα από την παιδική της ηλικία, μέχρι την ενηλικίωση και τι σκατά έχει μέσα στο κεφάλι της.


Η ταινία έχει διάρκεια μόλις 77 λεπτά και αν την δείτε θα σας φανεί ότι είναι 5 ώρες τουλάχιστον. Η ατμόσφαιρα είναι εκπληκτική με υπερβολικά αργούς ρυθμούς. Ένα ασπρόμαυρο ζοφερό δράμα με έντονα στοιχεία τρόμου και εκπληκτική σκηνοθεσία. Οι πράξεις της Φραντσέσκα από την παιδική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση της, είναι αποτέλεσμα της απομόνωσης της από την κοινωνία, με τον αποτρόπαιο θάνατο της μητέρας της και τον απόμακρο και ψυχρό πατέρα, ουσιαστικά να συμβάλουν στην δημιουργία ενός αγγέλου με διαστρεμμένες, κανιβαλικές και νεκροφιλικές τάσεις, όπου ψάχνει να βρει την θέση του στην κοινωνία στο περιορισμένο και μονότονο χώρο της φάρμας, με τα λίγα αλλά έντονα τραυματικά βιώματα που είχε στην ζωή της να την οδηγούν στο να κάνει ακραίες πράξεις.


Το The eyes of my Mother, είναι ένα ζοφερό και ακραίο ταξίδι μέσα σε έναν διεστραμμένο εγκέφαλο χωρίς συμπόνια και μια από τις καλύτερες ταινίες του είδους (όποιο και αν είναι αυτό).

Βαθμολογία 8.5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου