Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2018

The crew 2


The crew 2
One wheel to crew them all 


Η ανακοίνωση του The crew 2, γέννησε πολλά ερωτηματικά ανάμεσα στους φίλους του παιχνιδιού αλλά και στην gaming κοινότητα με την σχεδιαστική στροφή 180 μοιρών στο στυλ και ύφος του παιχνιδιού. Η ενσωμάτωση οχημάτων σε στεριά, αέρα και θάλασσα μοιάζει να είναι ένα ελκυστικό πακέτο με ευαίσθητες ισορροπίες που μπορεί να στείλει το παιχνίδι στον πάτο ή στην κορυφή. Το The crew 2 είναι επιτέλους εδώ και μένει να δούμε τι μπορεί να προσφέρει στους φίλους της εικονικής ταχύτητας.


Ξεκινάτε το παιχνίδι δημιουργώντας το avatar σας μέσα από λίγες και τυπικές επιλογές. Ένα ολιγόλεπτο εισαγωγικό βίντεο θα είναι το μόνο που θα σας παρουσιάσει το σχεδόν ανύπαρκτο σενάριο και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Το The crew 2 δεν έχει κάποιο δραματικό σενάριο όπου έφαγαν μπαμπέσικα τον αδερφό/φίλο/συγγενή σας και εσείς για κάποιο λόγο θα πρέπει να οδηγήσετε γρήγορα αυτοκίνητα εις μνήμη του. Είπαμε στροφή 180 μοιρών για το παιχνίδι όπου από το ξεκίνημα του θα σας ρίξει στην δράση με την μόνη αφορμή ότι εσείς και χιλιάδες άλλοι απλά είστε ‘’γκαζάκιδες’’ όπου παίρνεται μέρος σε αγώνες γιατί απλά σας αρέσει η ταχύτητα. Έχει γίνει μια επιτυχημένη προσπάθεια από τους δημιουργούς να παρουσιάσουν το πάθος των οδηγών για την ταχύτητα σαν τρόπο ζωής, μένοντας στα βασικά και χωρίς να εμβαθύνουν με ανόητες αμπελοφιλοσοφίες κρατάνε το σενάριο σε τυπικά επίπεδα παρουσίασης ώστε να είναι η αφορμή για εσάς στο να βρεθείτε πίσω από το τιμόνι κάποιου οχήματος. Δεν υπάρχουν NPC’s και κινηματογραφικές σκηνές που θα διακόπτουν την δράση του παιχνιδιού και από τα πρώτα λεπτά γίνεται ξεκάθαρο ότι ο πυρήνας του παιχνιδιού είναι οι αγώνες με τα πάρα πολλά οχήματα που προσφέρει το παιχνίδι.

Το λιμπίζεστε, το λιγουρεύεστε;
Στο The crew 2 υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες αγωνισμάτων, Street, Offroad, Freestyle και Proracing οι οποίες με την σειρά τους χωρίζονται σε υποκατηγορίες καλύπτοντας σχεδόν κάθε πιθανό αγώνισμα και όχημα που μπορείτε να φανταστείτε σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Η ποικιλία και η ποσότητα αυτών τρομάζει με την καλή έννοια και θα σας δημιουργήσει τουλάχιστον στην αρχή έναν ευχάριστο πονοκέφαλο για το τι να πρωτοκάνετε. Οι επιλογές που υπάρχουν μπορούν καλύψουν τα γούστα όλων. Μπορείτε να λάβετε μέρος σε αγώνες που γίνονται μέσα στην πόλη σε ειδικά διαμορφωμένες διαδρομές με ‘’απλά’’ καθημερινά αυτοκίνητα, να αγωνιστείτε σε κανονικές πίστες αγώνων (όχι αληθινές) με οχήματα από τον μαγικό κόσμο του GT, Touring cars ή μονοθέσιου της F1, drag racing, drift, ή να απολαύσετε την άγρια ομορφιά της Αμερικανικής ερήμου με οχήματα εκτός δρόμου. Υπάρχουν ακόμα δίκυκλα μεγάλου κυβισμού και εκτός δρόμου, monster tracks και βέβαια ταχύπλοα και μονοθέσια αεροπλάνα. Σε κάθε αγώνισμα ανεξάρτητα από την θέση που θα τερματίζετε, θα κερδίζετε χρηματικά ποσά αλλά και followers όπου είναι ουσιαστικά οι πόντοι εμπειρίας σας και όσο περισσότερους followers έχετε όλο και περισσότερα αγωνίσματα θα γίνονται διαθέσιμα για εσάς. Εκτός από τους πόντους εμπειρίας και χρηματικά ποσά που θα λαμβάνετε μετά το τέλος του αγώνα, με τυχαία εμφάνιση θα γίνονται διαθέσιμα και μηχανικά εξαρτήματα διαφορετικής ποιότητας για να αναβαθμίσετε τα οχήματα σας σε οχτώ διαφορετικούς τομείς.

Οι απολαβές χρημάτων, πόντων εμπειρίας και εξαρτημάτων αναβάθμισης δεν είναι αρκετές, με αποτέλεσμα το grinding απολαβών εκτοξεύεται σε σημείο όπου όλα τα αγωνίσματα από ένα σημείο και μετά να γίνονται βαρετά. Στα πρώτα επίπεδα του χαρακτήρα σας, το παιχνίδι θα σας βομβαρδίζει με απολαβές, όχι όμως αρκετές για μπορέσετε να βρεθείτε πίσω από το τιμόνι των μεγάλων ονομάτων που διαθέτη το παιχνίδι. Υπεραυτοκίνητα όπως Ferrari, Lamborghini, Koenigsegg κτλ. η τιμή τους κυμαίνετε από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες έως ένα και παραπάνω από ένα εκατομμύριο credits, αν λάβετε υπόψιν ότι ο μέσος όρος χρηματικών απολαβών είναι περίπου πάνω κάτω στις 15,000-25.000 credits με κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις, φανταστείτε πόσο χρόνο πρέπει να σπαταλήσετε κάνοντας τα ίδια και τα ίδια μόνο και μόνο για να πάρετε ένα αυτοκίνητο. Επειδή όμως πρόκειται για παιχνίδι της Ubisoft η εύκολη λύση του να χρησιμοποιήσετε αληθινά λεφτά είναι εδώ και μπορείτε από το ξεκίνημα του παιχνιδιού χωρίς να έχετε παίξει ούτε ένα δευτερόλεπτο, αν τα ‘’σκάσετε΄΄ από την τσέπη σας θα έχετε την δυνατότητα πρόσβασης στα καλύτερα οχήματα του παιχνιδιού χωρίς κόπο αλλά έχοντας ξοδέψει έστω και προαιρετικά μπόλικο επιπλέον χρήμα. Είναι αδιανόητο μετά από τον ντόρο και την γενική κατακραυγή που έχει δημιουργηθεί γύρω από τα microtransactions, loot boxes κτλ. να δημιουργείτε παιχνίδι με gameplay όπου βάζει ‘’κόφτες’’ από μόνο του στην πρόοδο του παιχνιδιού μόνο και μόνο για να οδηγήσει τους παίχτες στο να ξοδέψουν επιπλέον χρήματα λόγο της άνισης σχέσης μεταξύ απολαβών και χρόνου αφοσίωσης από πλευράς παιχτών.

Το πιο εντυπωσιακό αγώνισμα στο παιχνίδι
Όσο περιεχόμενο και αν διαθέτη το The crew 2, με οχήματα και αγωνίσματα σε ξηρά, αέρα και θάλασσα, δεν είναι αρκετό όσων αφορά το gameplay και τα επίπεδα διασκέδασης που μπορεί να προσφέρει καθώς σχετικά σύντομα, ίσως και λιγότερο από 5-6 ώρες, θα έχετε ξεκλειδώσει σχεδόν τα πάντα και μετά όλα θα επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά. Δεν είναι μόνο το περιεχόμενο αλλά και η συμπεριφορά όλων των οχημάτων που θα σας αφήσει μια κάπως γλυκόπικρη γεύση. Ο χειρισμός και η συμπεριφορά των αυτοκινήτων είναι 100% arcade κάτι που είναι λογικό και αναμενόμενο, αυτό όμως που δεν εντυπωσιάζει είναι ότι λίγο πολύ όλα τα αυτοκίνητα συμπεριφέρονται ακριβώς το ίδιο. Υπάρχουν ελάχιστες διαφορές στην συμπεριφορά μεταξύ των αυτοκινήτων. Είτε οδηγείτε μια Aston Martin με μόλις 300 άλογα και μεταβείτε στο θηρίο La Ferrari ή του τροποποιημένου για αγώνες GT Pagani Zonda, οι διαφορές είναι ελάχιστες και απογοητευτικές. Αν και το παιχνίδι διαθέτει μια μπάρα η οποία σας ενημερώνει για το επίπεδο δυσκολίας κάθε αυτοκινήτου στην οδήγηση που κυμαίνετε μεταξύ Easy & Expert, το gameplay δεν έχει μεγάλες διαφορές και τροποποιήσεις στην συμπεριφορά των αυτοκινήτων. Τα αυτοκίνητα και με διαφορά έχουν την καλύτερη οδηγική συμπεριφορά και αίσθηση, σε σχέση με τα υπόλοιπα οχήματα όπου κυμαίνονται από μέτρια έως κακή συμπεριφορά.

Τα οχήματα του αέρα είναι ίσως ο πιο προβληματικός μηχανισμός του παιχνιδιού, όχι μόνο λόγο συμπεριφοράς αλλά και το ότι μαστίζονται από πολλά τεχνικά προβλήματα. Σε αρκετούς αγώνες θα πρέπει να εκτελέσετε συγκεκριμένες κινήσεις ή μανούβρες όπως περιστροφές 180 μοιρών, απότομες αναβάσεις και καταβάσεις με το αεροπλάνο σας. Το πρόβλημα είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις θα πρέπει να εκτελέσετε αυτές τις κινήσεις τέσσερις και πέντε φορές και μόνο τότε το παιχνίδι θα εκλάβει σαν επιτυχημένες τις κινήσεις σας, αν είστε βέβαια τυχεροί. Το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι αρκετά ενοχλητικό και είναι ένα μεγάλο εμπόδιο στην πρόοδο σας. Σε καλύτερη μοίρα είναι τα ταχύπλοα και σε χειρισμό και σαν ποικιλία αγωνισμάτων χωρίς να είναι κάτι όμως το ιδιαίτερο. Σε έναν τομέα όπου στο The crew 2 έχει γίνει πάρα πολύ καλή δουλειά είναι η αίσθηση της ταχύτητας, η εξωτερική παραμετροποίηση των οχημάτων σας και η ελευθερία εξερεύνησης του ανοιχτού κόσμου του. Η αρκετές κάμερες και ειδικά αυτές που αλλάζουν την οπτική σε πρώτο πρόσωπο (το παιχνίδι διαθέτη και cockpit camera για όλα τα οχήματα ανεξαιρέτως) αποδίδουν με τρομαχτικό τρόπο την αίσθηση της ταχύτητας η οποία θα φέρει στα άκρα τα αντανακλαστικά σας.

Αίσθηση ελευθερίας με μπόλικα bugs
Οι επιλογές εξωτερικής παραμετροποίησης είναι κάτι παραπάνω από αρκετές και μπορείτε να ξοδέψετε πολύ χρόνο για να δημιουργήσετε ότι θέλετε και ότι φαντάζεστε. Τις δημιουργίες σας μπορείτε να τις μοιραστείτε με άλλους ή να δοκιμάσετε στα οχήματα σας δημιουργίες άλλων παιχτών. Ο ανοιχτός κόσμος του παιχνιδιού προσφέρεται για εξερεύνηση και για αρκετές στιγμές χαλάρωσης. Μπορεί να μην προσφέρει και πολλά στο gameplay αυτό αλλά η αίσθηση του να ταξιδεύετε από την μια άκρη της Αμερικής στην άλλη σε πραγματικό χρόνο και με την δυνατότητα εναλλαγής οχήματος με το πάτημα ενός κουμπιού, είναι αρκετή για να σας βυθίσει στον κόσμο του. Το immersion θα γίνει καπνός, όταν έρθετε αντιμέτωποι με την ΑΙ. Είναι ίσως η χειρότερη τεχνική νοημοσύνη σε ΑΑΑ τίτλο και με διαφορά. Σε μια επίδειξη προχειρότητας από πλευράς προγραμματιστών, η ΑΙ είναι ικανή να καταστρέψει τους αγώνες σας με πολλούς και διάφορους τρόπους. Ειδικά στην κατηγορία Street racing, παρατηρείτε το φαινόμενο αυτοκαταστροφικών τάσεων των αντιπάλων με το να γίνονται ένα μπουλούκι σε κάθε στροφή ή το να καλύπτουν απόσταση δεκάδων δευτερολέπτων και να εμφανίζονται ξαφνικά πίσω σας λίγο πριν τον τερματισμό μόνο και μόνο για να ανέβει το επίπεδο δυσκολίας, δυστυχώς με τον ποιο φτηνό και εύκολο τρόπο το ότι τα αντίπαλα αυτοκίνητα έχουν μαγικές ιδιότητες τηλεμεταφοράς προς το τέλος του αγώνα. Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι μπορεί να γίνει και το ακριβώς αντίθετο, όταν τα προπορευόμενα αυτοκίνητα για ανεξήγητο λόγο κόβουν ταχύτητα για να τα προσπεράσετε. Και στις δυο περιπτώσεις, η ΑΙ φτιάχνει ένα τρενάκι που θα βρίσκετε ή μπροστά σας ή πίσω σας. Απλά τραγικός προγραμματισμός από έναν ΑΑΑ τίτλο. Για ένα παιχνίδι το οποίο απαιτεί μόνιμη σύνδεση στο Internet, το multiplayer απλά απογοητεύει. Αν σκεφτόσασταν ότι θα μπορείτε να δημιουργείται τα δικά σας τουρνουά ή αγώνες και θα ριχνόσασταν στις πίστες προσπαθώντας για το καλύτερο απέναντι σε άλλους παίχτες, έχοντας το δικό σας crew που θα αγωνίζεται με άλλα, ξεχάστε το. Το multiplayer του The crew 2 είναι μόνο co-op αγώνες και leaderboards. Το επίσημο pvp update αναμένετε τον ερχόμενο...Δεκέμβρη. Καλά Χριστούγεννα.

Γλυκόπικρη γεύση θα σας αφήσουν και τα γραφικά του παιχνιδιού. Υπάρχουν αρκετά εντυπωσιακά τοπία ειδικά αν παίζετε με οχήματα θαλάσσης ή αέρα αλλά σε γενικές γραμμές οι λεπτομέρειες μέσα στις πόλεις δεν είναι τίποτα το εντυπωσιακό. Χαμηλής ποιότητας υφές ειδικά στα κτίρια, μπόλικο pop up σε πολλά περιβαλλοντολογικά αντικείμενα αλλά και αυτοκίνητα όπου εμφανίζονται ξαφνικά μπροστά σας και ένας δυναμικός φωτισμός την νύχτα όπου κάνει την οδήγηση σχεδόν αδύνατη ειδικά σε διαδρομές εκτός πόλης όπου όλα σκοτεινιάζουν σε βαθμό που δεν θα βλέπετε τίποτα μπροστά σας. Τα μοντέλα όλων των οχημάτων ανεξαιρέτως είναι εντυπωσιακά και με την δυνατότητα φωτογράφισης σε οποιοδήποτε σημείο του παιχνιδιού, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα εντυπωσιακό άλμπουμ. Το περιβάλλον στην θάλασσα κλέβει την παράσταση ειδικά την νύχτα όπου ξεπετάγονται από παντού πολλές λεπτομέρειες. Φωτισμένα πολυώροφα κρουαζιερόπλοια, μικρά γραφικά λιμάνια γεμάτα φως και χρώμα και άλλες μικρές ή μεγάλες λεπτομέρειες κάνουν τους αγώνες με ταχύπλοα τους πιο εντυπωσιακούς από πλευράς γραφικών στο παιχνίδι. Μέτριο είναι και το voice acting όπου τις περισσότερες φορές είναι απλά μια απαγγελία κειμένου στην καλύτερη περίπτωση. Ο ήχος από την άλλη δεν είναι κάτι που δεν έχετε ξανακούσει από παιχνίδι του είδους. Αρκετά ρεαλιστικός ο ήχος των κινητήρων σε όλα τα οχήματα χωρίς να είναι κάτι το ιδιαίτερο. Στα ίδια επίπεδα και η μουσική του παιχνιδιού όπου τα ακούσματα είναι κυρίως rock/alternative rock με δυνατότητα εναλλαγής μουσικών σταθμών, με όχι και τόσο μεγάλη ποικιλία όπου από ένα σημείο και μετά γίνονται βαρετά.

Σούζες και ξερό ψωμί
Το The crew 2 αν και είναι καλύτερο από τον προκάτοχο του, βάζει τρικλοποδιές μόνο του στον εαυτό του και όταν καταφέρνει να σταθεί στα πόδια του, κάνει ένα βήμα μπρος ένα πίσω. Υπάρχουν αρκετά εντυπωσιακά στοιχεία αλλά και άλλα τόσα αρνητικά που θα σας θυμίσουν ότι σε αρκετούς τομείς έχει επιλεγεί ο εύκολος τρόπος δημιουργίας ενός παιχνιδιού. Με σχεδόν ανύπαρκτο ή τουλάχιστον απογοητευτικό multiplayer, επαναλαμβανόμενο gameplay με μπόλικο grind και με υποστηρικτικές αναβαθμίσεις και προσθήκες του παιχνιδιού ανά τρεις μήνες από την Ubisoft, είναι στο χέρι σας το πότε και αν πρέπει να επενδύσετε στο The crew 2.

Βαθμολογία 6,5

ΥΠΕΡ
Τεράστια ποσότητα οχημάτων και αγωνισμάτων
Ανοιχτός κόσμος προς εξερεύνηση
Πανέμορφα τοπία εκτός πόλεων
Πάρα πολλές επιλογές εξωτερικής παραμετροποίησης
Άριστη αίσθηση ταχύτητας

ΚΑΤΑ
Πρόχειρη και προβλέψιμη ΑΙ
Μέτρια γραφικά στις πόλεις
Μονότονο grind λόγο χαμηλών απολαβών
Pay to win όταν με το καλό ενσωματωθεί το pvp
Απογοητευτικό multiplayer
Η συμπεριφορά των αυτοκινήτων είναι σχεδόν η ίδια
Προβληματικό gameplay στα αεροπλάνα
Επαναλαμβανόμενη μουσική υπόκρουση
Μέτριο voice acting

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου